Voeten
Voeten
Onze voeten zijn ingenieuze bewegingsfabriekjes: 26 botjes, 19 spieren en pezen en 107 banden houden de boel bij elkaar en zorgen ervoor dat je je voeten op verschillende manieren kunt gebruiken (staan, lopen, springen).
Wij lopen gemiddeld in ons leven tussen de 120.000 en 160.000 kilometer (3 tot 4 keer de aarde rond). Sommige mensen lopen de hele dag (postbode, magazijnmedewerker) .
Niet verwonderlijk dus dat de pezen en banden in je voeten in de loop der jaren door veelvuldig gebruik en veroudering wat verslappen. Ze moeten dan harder gaan werken om je lichaam in balans te houden. Gaandeweg rekt alles ook meer uit, waardoor er ruimte tussen de voetbotjes ontstaat. De voet wordt dan wat langer en vooral ook breder. Schoenen die altijd prima pasten, kunnen ineens te strak zitten, met allerlei mogelijke problemen tot gevolg. Denk aan pijnlijke, branderige en vermoeide voeten, likdoorns (eeltplekken), overmatige eeltvorming, ingroeiende teennagels of knobbels aan de grote tenen (hallux valgus).
Veel van de problemen waar 55-plussers zich mee melden zijn het gevolg van veroudering. Ik zie vaak dat de vetkussentjes onder de bal van de voet en de hiel dunner zijn geworden. Klanten hebben dan het gevoel dat ze op steentjes of direct op hun botjes lopen. Dat kan heel pijnlijk zijn. Verder slijt het kraakbeen tussen de voetgewrichten, waardoor je eerder last krijg van stijfheid, pijn en vergroeiingen.
Een verkeerd staande voet – te veel naar binnen of naar buiten bijvoorbeeld – kan voor overbelasting en pijn, of zelfs een ontsteking zorgen. Soms geeft een afwijkende voetstand (zie overzicht voettypes salon) bovendien klachten in de enkel, knie, heupen, rug of nek. Een ander probleem is dat met het ouder worden de benen en voeten dikwijls minder goed doorbloed raken. Het gevolg: een drogere huid en daarmee meer kans op kloven (scheurtjes) en wondjes. Door veroudering genezen die ook nog eens minder snel. Hetzelfde geldt voor eventuele schimmelinfecties in de huid of de nagel (hardnekkig).
Vrouwen hebben tot wel vier keer zoveel voetklachten als mannen. Dat komt vooral door hun hogere hakken. Hoe hoger de hak, hoe meer de voetbotjes, spieren, banden en pezen in de voorvoet en de tenen bij elkaar worden geduwd. Die extra druk kan ervoor zorgen dat de grote teen naar binnen buigt, met mogelijk pijn, een ingroeiende teennagel of teenknobbel tot gevolg.