Huidanalyse

Huidkenmerken

Huidanalyse: met meetapparatuur (o.a. Woodlicht, skin diagnose apparaat) kan ik uw huidkenmerken meten. Ik kijk naar o.a. huidskleur, de hoornlaag, de huidstructuur, de doorbloeding, vetgehalte, vochtigheidsgraad, de zuurgraad, de stevigheid en elasticiteit, de gevoeligheid, huidoneffenheden, pigmentatiestoornissen, de huidconditie, gedehydrateerde huid, huidschade (door zonlicht, beschadiging door letsel, etc.). Bepaalde behandelingen vragen een zorgvuldige anamnese (vragenlijst, behandeluitleg, informed consent, contra indicaties zoals medicijngebruik doornemen).

Intakegesprek

Als huidprofessional geef ik advies over welke behandelingen en producten het beste bij uw huid passen. Voor een goede huidverzorging is het van belang om door te nemen (voor uw klantenkaart):

  • persoonlijke gegevens, werk, leefritme, gezondheidstoestand (ziekten), kwalen, medische behandeling, medicijnen, dieet, roken, sporten, etc.
  • uw voeding/voedingssupplementen
  • bent u tevreden over uw huid, ervaart u huidproblemen?
  • welke huidverzorgingsproducten gebruikt u?
  • wat zijn uw wensen/behoeften m.b.t. de huid?

Huidopbouw

We hebben drie huidlagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid (subcutis). De huid vernieuwt zich eens in de maand. In de huid bevinden zich verschillende cellen (pigment-, Langerhans-, lymfe-, bindweefsel- spier- en zenuwcellen), haarfollikels, bloed- en lymfevaten, talg- en zweetklieren, bindweefselvezels (collageen-, reticuline -en elastinevezels). De huid beschermt de organen en spieren tegen beschadiging. De opperhuid (mits onbeschadigd) beschermt de huid tegen bacteriën, virussen en lichaamsvreemde stoffen. De bescherming komt deels door de zuurgraad (4,2 – 5,6 pH). De huid- verzorging (producten) heeft zijn werking in de opperhuid. De dikte van de huid varieert van 1.5 – 4.0 mm. De subcutis bevat vetweefsel dat dient als energieopslagplaats, stootkussen en als warmte isolerende laag. De huidlagen afzonderlijk bestaan ook weer uit verschillende laagjes, die elk hun eigen functie hebben. Iedere huidlaag heeft zo zijn eigen voedingsstoffen nodig.

WAT IS HUIDVERZORGING?

Wanneer we de tekorten in de huid willen aanvullen, spreken we van huidverzorging. Bijvoorbeeld uw huid is droog en u gaat zorgen dat dit beter aanvoelt.

Normaal gesproken kan de huid heel veel dingen zelf prima regelen. Via de voeding die u binnenkrijgt, krijgt uw huid van binnenuit voedingsstoffen en bouwstoffen toegediend via de bloedbaan. Door allerlei processen kan dit verstoord raken. Denk aan verkeerde gezichtsreiniging, centrale verwarming of juist airco, slechte voeding, stress, te lang in de zon, roken lichamelijke overbelasting, etc.. Ik zal dan de huid een handje moeten helpen met de juiste behandelingen en productadvies.

WAT IS HUIDVERBETERING?

Huidverbetering is uw huid in een betere conditie brengen. Dit kan door gezichtsbehandelingen met professionele apparatuur, bindweefselmassage en cosmeticaproducten met geconcentreerde werkstoffen, afgestemd op uw huid.

Onderliggende huidproblemen zoals ouderdomsvlekken, couperose, rosacea, acne, gerstekorrels, pigmentvlekken,fibromen/steelwratjes, grove poriën, littekens, rokershuid, overig worden met huidverzorging niet opgelost. Dit gebeurt enkel bij huidverbetering. Als Allround schoonheidsspecialist verricht ik specialistische behandelingen die gericht zijn op het herstellen en verbeteren van de kwaliteit van de huid.

Bij huidverbetering worden ingrediënten gebruikt in een hogere concentratie in combinatie met professionele apparatuur. De werking van huidverbetering vindt dieper in de huid plaats waardoor natuurlijke huidprocessen positief worden beïnvloed. De effecten van deze behandelingen geven vaak zichtbare resultaten (vooral bij een kuur van minimaal 6 behandelingen).

Huidtype

We hebben zes huidtypes, van blanke huid tot zwarte (negroïde) huid. Huidtype is erfelijk bepaald en is afhankelijk van pigmentcellen (melanocyten) /verbranding in de zon.

Een huidtype wordt genetisch bepaald. Dat betekent wat zit er in jouw DNA. Welke eigenschappen heb je meegekregen? Dat is bijvoorbeeld jouw talgproductie of de reactiviteit van de huid.

Maakt jouw huid veel talg aan en zijn daarbij de poriën vergroot. Grote kan dat jij een vette huid hebt die glimt. Krijg jij bij het minste of geringste een rode huid, ben je allergisch voor bepaalde stoffen? Dan heb je van nature een gevoelige huid.

Er zijn 4 verschillende soorten huidtypen

  • Droog (vetarm): de huid is vaak dunner, produceert weinig talg en voelt droog aan. Ook heb je nooit last van puistjes of mee-eters (fijne poriën)
  • Vette huid: jouw huid voelt altijd vettig aan.
  • Gevoelige huid;
  • Gecombineerde huid:

De huid

  • geeft bescherming aan het lichaam (tegen druk, straling, weersinvloeden, elektriciteit, uitdroging, temperatuursinvloeden, ziekteverwekkende bacteriën, schadelijke (chemische) stoffen
  • regelen van lichaamstemperatuur (door haarvaatjes en zweetafscheiding)
  • zintuigfunctie (tast-, druk-, koude-, warmte- en pijnzintuigen)
  • uitscheidingsorgaan (talg- en zweetklieren)
  • ademhalingsorgaan
  • vorming van vitamine D (door invloed van UV licht)
  • opname van stoffen en opslag van vet, water, glucose en minerale stoffen
  • vorming van hormonen (via mestcellen in leder- en onderhuid)
  • weerspiegeling van de lichamelijke en geestelijke gezondheid

Functies van de huid

Onze huid is ons grootste orgaan en regelt zeer veel functies voor ons lichaam. Een gezonde huid is daarom essentieel voor onze conditie.

Wat beïnvloedt de huidconditie en de huidskleur

De huidconditie en huidskleur kan veranderen door:

  • UV-straling (natuurlijk), zonnebank (kunstmatig)
  • erfelijke factoren (hormonen, dna)
  • onze leefwijze (weinig water drinken, slapen (weinig), sporten (niet actief bewegen), stress (grote boosdoener), vaak en warm douchen, slechte vetten eten (chips, fastfood, etc.), roken, overmatig alcoholgebruik)
  • voeding en voedingssupplementen
  • weersinvloeden (hitte, koude, wind, regen)
  • luchtvervuiling (fijnstof, uitlaatgassen, verkeer/industrie, smog)
  • gezondheidstoestand (o.a. ziekten, medicijnen, huidziekten, bloedarmoede, zwangerschap, vaat-verwijding en vaatvernauwing)
  • verwarming, airco (drogen onze huid uit)
  • dagelijkse verzorging (onvoldoende of verkeerde cosmeticaproducten)

Waarom naar een allround schoonheidsspecialist?

Iedereen wil een mooie, gezonde huid. De huid is het eerste wat opvalt in een contact. Heeft u een mooie huid dan krijgt u dat al snel te horen, want het is zeker niet voor iedereen weggelegd. De huidconditie is een afspiegeling van uw leefwijze, erfelijkheid en milieu-invloeden. Door de steeds zwaardere belasting moeten we meer investeren om de huid in optimale conditie te houden. ‘Maar wat is nu goed voor mijn huid?’, zult u denken. Door mijn brede opleiding en ruime werkervaring (meer dan 20 jaar) weet ik wat uw huid nodig heeft.

Jong en oud, elke huid kan wel eens wat extra verzorging gebruiken. Uw huid is een kostbaar bezit en gaat een leven lang mee. Ik ben als huidprofessional de coach van huid. De huid ondergaat continu een proces van celvernieuwing waardoor uw huidconditie verandert. Ook hebben wisselende seizoenen hun weerslag op de huid. Het is van belang om uw verzorging aan te passen en af te stemmen op de behoefte van uw huid. Uw huid blijft hierdoor in optimale conditie en is minder vatbaar voor invloeden van buitenaf.

Huidverzorging resulteert in huidverbetering waardoor u er verzorgd en jonger uit blijft zien

Tips voor een gezonde huid

Tips:

  • een gezonde leefstijl
  • gevarieerde gezonde voeding
  • voldoende water
  • voldoende beweging
  • goede nachtrust
  • ondersteuning met behulp van vitaminen, mineralen,…. en sporenelementen

Goed voor jezelf zorgen met gezonde en gevarieerde voeding, water drinken, gezond leven met bewegen (ook buiten, vitamine D), een bewuste leefstijl, rust, slaap en ontspanning, overige factoren (o.a. geen aanhoudende stress hebben) spelen een belangrijke rol bij een gezonde vitale huid.

Wist je dat het lichaam bestaat uit de volgende bouwstenen: 60% water, 19% eiwitten, 15% vet, 5% mineralen, 1% koolhydraten?

Wat gebeurt er eigenlijk aan de binnenkant? Een mooie en gezonde huid bereik je niet met uitsluitend aandacht voor de buitenkant. De opbouw vindt immers onderhuids plaats, in de levende huidlaag. Datgene wat je eet en eventueel aanvult met vitamines, mineralen en bouwstoffen, heeft ook invloed op je huid. En op de kwaliteit van het onderhuids bindweefsel: essentieel voor een stevige en gezonde huid. Voeding, leefstijl en stress beïnvloeden niet alleen de kwaliteit van onze gezichtshuid, maar van ons hele lichaam. Een huidconditie wordt mede bepaald door invloeden van buitenaf : levensstijl, klimaat, beroep of hormonen. Een huidconditie wisselt per seizoen, leeftijd en leefstijl. Een huidconditie is beïnvloedbaar door het gebruik van huidverbeterende behandelingen (apparatuur en bindweefselmassage) en ingrediënten uit cosmeticaproducten. Bij twijfel kan ik een huidmeting doen!

Drink elke dag minstens dat je 1,5 tot 2 liter vocht binnenkrijgt zodat het lichaam goed kan functioneren en de huid niet uitdroogt. Je kunt afwisselen tussen (mineraal) water (zonder prik) en andere dranken zoals kruiden- of Groene thee (geen frisdrank). Je huid wordt beter gehydrateerd, je conditie gaat erop vooruit, moeheid zal sneller verdwijnen, je voelt je fitter om te sporten. Wortelsap heeft een ontgiftende werking voor lever, bloed en spijsverteringsstelsel. Komkommersap reinigt bloed en nieren van zuren en andere gifstoffen

Je bent wat je eet! Eet gezond! Basische voeding (groenten, vooral spinazie, groentesappen, kruiden, fruit, gedroogde abrikozen, fruit, gedroogde vijgen, hazelnoten, groene bonen, etc.) is erg goed voor het lichaam en voor de huid! Een gezonde huid hangt mede af van het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen (zalm, yoghurt, kiwi, tomaten of walnoten).We kunnen onze weerstand vergroten met verschillende soorten groenten en fruit (alle kleuren van de regenboog), gezonde vetten, noten, zaden en pitten, vlees, vette vis, soep (botten) en biologische eieren. Eet voldoende vezels voor een gezonde darmflora. Vul dit aan met lijnzaad, zaden of probiotica (yoghurt). Zelf ben ik dol op havermout met amandelmelk en verschillende fruitsoorten, noten en zaden!