Litteken therapie
Littekenvorming
Littekenvorming is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces en treedt op wanneer de huid zich hersteld na een ongeval, operatie, ziekte of acne.
Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer het duurt om te genezen en hoe groter de kans op een zichtbaar litteken. Wanneer alleen de opperhuid is beschadigd, zullen er meestal geen littekens ontstaan. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot deel uit bindweefsel (collageen) bestaat. De huid kan op verschillende manieren beschadigd worden door bijv. verbranding, een snij- of schaafwond en na een operatieve ingreep.
Verschillen in huidlaag
Ook de dikte van de huid, de verschillende huidlagen (epidermis, dermis en subcutis) vertonen grote verschillen qua individu, ras, geslacht, leeftijd en de plaats op het lichaam. Hoe mooi de huid geneest bij beschadiging is van veel factoren afhankelijk (zie informatie wondgenezing in de salon). Een oppervlakkig schaafwondje herstelt eigenlijk altijd zonder litteken. Zie je in een schaafwond kleine bloedpuntjes? Dan is de basale membraan kapot gegaan. Dit is een belangrijke huidlaag die bij beschadiging de kans op een litteken vergroot. Littekens kunnen niet alleen cosmetisch storend zijn, ook pijn, jeuk en verkleuring zijn vaak genoemde klachten.
Er zijn verschillende soorten littekens
Normaal litteken
De basale huidlaag is kapot, litteken is rood, valt na een paar maanden minder op, acne littekens (rode vlekjes na een ontsteking)
Hypertrofische littekens
Hypertrofische littekens kunnen hard, rood en pijnlijk aanvoelen en liggen boven het huidniveau. Je voelt en ziet het litteken uitsteken
Atrofisch littekens
Atrofisch littekens zijn dun, zacht, soepel en glanzend. Soms een deukje/putje in de huid; denk aan littekens die achterblijven op de huid na acne, verschil in huidoppervlak dat opvalt en stoort. Microneedling of fractional needling kan helpen
Keloïd litteken
Keloïd litteken: het litteken groeit buiten de wondgrens en ziet er rood (donker) en dik uit. Dit litteken maakt onnodig veel weefsel aan, waardoor de huid dik is. Daarnaast jeukt dit litteken behoorlijk. Dit komt doordat zenuwbanen in dit litteken verstrikt raken (geeft jeuk). Dit litteken komt eerder voor bij mensen met een donkere huid
Hoe behandel je littekens?
Ik kan littekens verminderen door het inzetten van speciale behandeltechnieken (microdermabrasie, bindweefselmassage, Pneumatron o.a. cupping en het aanbrengen van siliconenpleisters of siliconengel bij littekens die niet ouder zijn dan 2 jaar) gericht op:
- de doorbloeding in de huid verbeteren
- het littekenweefsel versoepelen
- de huidstructuur verbeteren
Veilige manier
Littekenbehandelingen kunnen op een veilige manier bij acne restlittekens, grove poriën en bij zowel lichte als de donkere huidtype worden toegepast. Vers littekenweefsel is makkelijker te behandelen dan oude littekens (vooral hypertrofische en keloïd littekens zijn lastiger te behandelen, dit kan alleen bij de huidarts met drukverband, laser).
Meer informatie
Wilt u meer informatie (welke behandeling geschikt is voor uw huid?), maak dan een afspraak voor een intakegesprek (gratis en vrijblijvend).
Littekenbehandelingen
- intakegesprek (vragenlijst/anamnese, huidanalyse, behandelplan)
- peelings (o.a. fruitzuren)
- microdermabrasie met de Reviderm Skin Peeler
- bindweefselmassage/Pneumatron (o.a. cupping)
- IPL en LED lichttherapie
- microneedling met de Dermapen of Dermaroller
- siliconengel of -pleisters (litteken mag niet ouder zijn dan twee jaar)
- speciale littekenweefselproducten
- camouflagetherapie en make up producten
- bij contra indicaties (bijv. brandwonden) verwijs ik door naar de huisarts